BUITEN | Sinterklaascake #speculaaskruiden #kruidenlikeur

Collage1c

De schoentjes hebben al een groot aantal keer de mat gezien, de kruidnootjes en chocoladeletters vliegen ons om de oren, net als de liedjes die luidkeels gezongen worden, keer op keer op keer op…. Sinterklaastijd! Een drukke, maar gezellige tijd. Heerlijk, zo’n volksfeest en leuk, die blije gezichtjes van de kids. Alleen mag het van mij als mama wel ietsje minder bombastisch, dat wel.

Een aantal weken geleden hebben we de oude man met z’n krachtpatsertjes al verwelkomd, natuurlijk precies op zo’n herfstdag dat het met bakken uit de lucht kwam, zul je net zien. Jassen die zowel van buiten als van binnen nat zijn, de synthetische pietenpakken die als een plakkerige zak om de kids geplakt zitten, de zwarte schmink die van hun, al bruine, koppies druppelde. De kids leken er niet onder te lijden hoor, nee zij niet haha

Inmiddels kan ik bijna, ik zeg BIJNA, geen kruidnoot, pepernoot of chocoladeletter meer zien. Toch hebben we hier in de kasten wel een flink overschot aan sinterklaas-zoetigheden liggen. Maar zeker na 5 december wil ik deze het liefst zo snel mogelijk uit de kasten bonjouren. Dus, dacht ik, dan maken we van onze zoete vondsten uit die half lege zakjes en pakjes nog een eenvoudige heerlijkheid, de Sinterklaascake! Gemaakt van alle restjes zacht geworden kruidnoten, restjes chocoletters en restjes speculaaskruiden. Handig toch?! En lekker…!

Speculaaskruiden worden overigens ook wel koekkruiden genoemd en bestaan uit kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gemberpoeder, kardemon en witte peper. Je kunt hier natuurlijk een kant-en-klaarzakje van kopen, maar zelf maken is ook erg leuk. Neem daarvoor dan even een kijkje op de blog van Ferry Wijsman, chefkok en eigenaar van Ferry Nice. KLIK!

Wat heb je nodig?

150 gram bloem

150 gram roomboter

150 gram suiker

3 eieren

snufje zout

Halve tot een hele chocoladeletter

5 gram speculaaskruiden

Handje kruidnootjes

Scheutje kruidenlikeur (bv Amaretto of Safari)

En nu?

Doe de eieren, samen met de suiker, in een mengkom. Laat de mixer lekker z’n gang gaan totdat het mengsel een mooie, lichte kleur krijgt. Ga er van uit dat je wel een minuutje of 15 tot 20 bezig bent met mixen.

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Smelt de boter en giet dit er beetje bij beetje doorheen. Als dit alles gemengd is, kun je stoppen met mixen. Zeef de bloem en spatel dit samen met het zout en de speculaaskruiden luchtig door het mengsel.

Leg de kruidnootjes op een bord en druppel de likeur er overheen, totdat het het er voldoende ingetrokken is. Spatel de kruidnootjes voorzichtig door het beslag. Doe dit ook met de chocoladeletter, waar je kleine stukjes van hebt maakt.

Deze keer gebruik ik een tulband en is de oventijd dus korter dan voor een gewone cakevorm. De tulband gaat in ieder geval 30 minuten in de oven. Controleer of de cake dan al goed is of het nog langer in de oven mag.

Met deze Sinterklaascake wordt pakjesavond natuurlijk helemaal een succes! Geniet van het sinterklaasavondje!

Wil je meer blogs van mij lezen, klik dan HIER!

GERELATEERDE ARTIKELEN

Geef een reactie