De liefdes van Loes | de winterbarbecue

Oooh, ik heb zoveel liefdes. Iedere week ga ik je daar deelgenoot van maken. Ik woon aan de rand van de stad, tegenover het bos. Nee, niet op de boerderij. Misschien in de toekomst ooit wel maar die staat dan in Frankrijk… ik droom nog even verder. En ondertussen hoor ik je al denken: ‘wat kun jij mij dan vertellen over landelijk leven?’.  Wekelijks neem ik je mee met mijn blogs naar mijn liefdes en landleven gevoel, veel plezier.

 

De winterbarbecue

Tips, sfeer en lekkere recepten

Ik heb een grote voorliefde voor gezellig samen buiten eten. Waarom doen we dat eigenlijk alleen maar in de zomer? Het is wetenschappelijk bewezen dat we ons gelukkiger voelen in de buitenlucht. Nog een reden om je lekker warm aan te kleden, een vuurtje te stoken en onder het genot van een glaasje glühwein de barbecue aan te steken…

foto 1- kalender

Voorbereiding en tips

Begin niet te laat aan de barbecue. Tref je voorbereidingen voordat het donker wordt. Hoe later het wordt, hoe kouder. Wij starten een uurtje voor het donker met de kaarsjes en een vuurtje aanmaken, barbecue klaarzetten, kussens neerleggen en dergelijke. Alleen al daarvan word ik blij. Terwijl ik de voorbereidingen tref, scharrelen de kippetjes nog even voordat ze op stok gaan en spelen de hondjes gezellig in de tuin.

foto 2- kippetjes

foto 3- kaarsjes

foto 4- vuurtje aanmaken

Jezelf warm houden is een van de belangrijkste dingen, anders is de lol er snel vanaf. De beste plek voor de winterbarbecue is onder een afdak in de tuin. Heb je geen afdak, zoals ik, dan kun je het beste een beschutte plek opzoeken. Voor ons is dat een plekje achter in de tuin waar Robbert, mijn man, een lounge met dakje heeft getimmerd onder een honderd jaar oude boom.

foto 5- lounge

Kleed je goed aan. Denk aan snowboots voor heerlijk warme voeten, truien van echt wol, sjaal, wanten en muts.

foto 6- loes

Bij voorkeur maak je twee of meer vuurtjes zodat de warmte zich goed verspreidt.

foto 7- vuur

Afhankelijk van wat je gaat grillen op de barbecue heb je een barbecue met deksel nodig in de winter. Het recept dat je mij krijgt kan trouwens heel goed zonder deksel.

Start met een warm drankje zodat je van binnen meteen lekker warm kunt worden. Glühwein of warme chocomel met slagroom. Een kom erwtensoep is natuurlijk ook heel fijn om mee te beginnen.

foto 8- gluhwein

foto 9- loes gluhwein

Wanneer het te koud wordt, ga je gewoon lekker naar binnen. Wij beginnen de barbecue zo rond 16.30 uur en tegen 19.00 uur zitten we weer lekker binnen bij de kachel.

Ik ga je nog een aantal heerlijke recepten geven voor een onvergetelijke warme winteravond. Het genieten kan beginnen!

Liefs van Loes

Ook fan van de winter-buiten-barbecue? Stuur je leukste foto’s dan aan de redactie of naar onze Huisjekijken Facebookpagina!

Wil je meer inspiratie voor lekker eten? Kijk dan op mijn Facebookpagina Lekker van Loes 

recepten

 Glühwein met cranberries – Groentekoekjes met yoghurtsaus – Kruidige rundvleesspiesen – Sjalottensaus

 

foto 10- gluhwein in panGlühwein met cranberries

Ingrediënten

- 2 flessen soepele Spaanse rode wijn – 1 sinaasappel, gehalveerd – 1 bakje cranberries – 6 kruidnagels – 3 kaneelstokjes – 3 steranijs – 4 tot 6 eetlepels fijne kristalsuiker (naar eigen smaak)

Alle ingrediënten gaan in een grote pan. Ik vind het makkelijk om de kruidnagel in de schil van de halve sinaasappels te steken. Op die manier voorkom je kruidnagel in het glas wanneer je de wijn schenkt.

Niet laten koken maar langzaam lekker warm laten worden en laat alle smaken minstens één uur goed intrekken.

foto 14- groentekoekjesGroentekoekjes met yoghurtsaus

Ingrediënten groentekoekjes

- 2x scheut rijstolie (of andere olie die een hoge temperatuur bereikt) – 2 sjalotjes, fijn gehakt – 3 tenen knoflook, fijn gehakt – 1 courgette, grof geraspt – 1/2 pastinaak, grof geraspt – 1 winterpeen, grof geraspt – 2 eieren, losgeklopt – 5 el Parmezaanse kaas, fijn geraspt – 3 el bloem – peper en zout

 

Smoor eerst de knoflook en de sjalotten in de olie (niet bruin laten worden), daarna alle geraspte groente meebakken voor ongeveer 6 minuten. Uit de pan halen en in een middelgrote kom doen en laten afkoelen.

Wanneer het geheel is afgekoeld na ongeveer 20 minuten de eieren, kaas en bloem toevoegen en heel goed mengen. Op smaak brengen met een beetje zout en peper.

foto 13- groente in pan

Pan schoonvegen met keukenpapier en een nieuwe flinke scheut olie in de pan. Nu komt het ietwat lastige gedeelte, de koekjes bakken. Niet echt moeilijk, maar je moet er even handigheid in krijgen. Ga ervan uit dat de eerste drie koekjes de lelijkste zijn, daarna gaat het heel veel beter. Ik zorg voor stevige knellen groentemassa die ik maak met twee lepels tegen elkaar. Zo wordt het een vaste stevige massa. Dat gaat in de pan, iedere keer drie tegelijk. Als ze alle drie in de pan liggen duw je aan de bovenkant met een spatel de koekjes plat. Iedere kant heeft ongeveer 2 minuten nodig. Omdraaien gaat het beste wanneer je twee spatels gebruikt. Dan heb je de minste kans op dat de koekjes breken.

Wanneer ze klaar zijn even uit laten lekken op een keukenpapiertje en besprenkelen met een beetje zeezout. Serveren met de yoghurtsaus.

Heerlijk als bijgerecht bij de winterbarbecue. Warm zijn de koekjes het lekkerst. Zeker als je ze op de pizzaplaat van de barbecue nog even opwarmt. Heb je die niet en heb je de koekjes al eerder gemaakt dan kan dat natuurlijk ook in de oven op 180 graden voor 15 minuten.

Ingrediënten yoghurtsaus

- 5 el Griekse yoghurt – sap van 1/2 limoen – rasp van 1 limoen – 4 takjes verse munt, fijngesneden – zout en peper

 

foto 15- spiesen op grillKruidige rundvleesspiesen

Ingrediënten

- 2 biologische entrecotes van ongeveer 200 gram p.st. – 1 el olijfolie – 2 el rode wijnazijn – 2 tenen fijngehakte knoflook – 1 el zoet paprikapoeder – 1 tl kaneel – 1 tl gemalen komijn – 1/2 tl gemalen kurkuma – 1/2 tl cayennepeper

Maak van de bovenstaande ingrediënten een marinade in een middelgrote kom. Snij de entrecote in grove stukken en voeg toe aan de marinade. Goed doorelkaar roeren zodat de smaken goed in het vlees kunnen trekken. Zet de kom afgedekt met huishoudfolie in de koelkast en laat 1 uur staan.

Wanneer je de kom uit de koelkast haalt, eerst het vlees op kamertemperatuur laten komen voordat je het gaat grillen. Wel kun je de stukjes alvast aan de spiesen rijgen.

Zorg de barbecue goed heet is. Het is belangrijk het vlees kort op een hoge temperatuur te grillen. Afhankelijk van de dikte van het vlees heeft iedere kant 3 a 4 minuten nodig. Daarna 3 minuten laten rusten.

Heel erg lekker bij deze spiesen is de sjalottensaus.

foto 16- sjalotjes en tijm Sjalottensaus (voor bij de rundvleesspiesen)

Ingrediënten

- 1 el olie – 1 el roomboter – 500 gram slalotjes – 6 takjes verse tijm – 75 gr suiker – 200 ml balsamicoazijn – 400 ml runderfond – 1/2 el maïzena opgelost in water

Dit is een saus die je vaker gaat maken. Ontzettend smakelijk en gaat heerlijk samen met alle soorten rundvlees. Het recept is voor een behoorlijke hoeveelheid saus. Ik schat voor zo’n 8 personen. Wat over is zet je in de koelkast en gebruik je gewoon later nog eens of je vriest het in. Altijd handig om een zelfgemaakte saus bij de hand te hebben.

foto 17- sjalotjes in pan

Snij de sjalotjes in vieren en smoor ze in de olie en de boter. Ris de blaadjes van de takjes tijm en doe ze erbij, evenals 75 gram suiker. Rustig laten karamelliseren. Wanneer de sjalotjes mooi zacht zijn (niet bruin bakken) giet je de balsamicoazijn en runderfond erbij en laat je alles zachtjes inkoken voor ongeveer 30 minuten. Voor een mooie binding van de saus en een prachtige glanzende saus leng je maïzena aan met water en voeg dit langzaam toe aan de saus. Nog even 5 minuten laten pruttelen totdat saus is ingedikt.

 

foto 18- saus in pan

 

 

 

 

 

 

GERELATEERDE ARTIKELEN

Een reactie op “De liefdes van Loes | de winterbarbecue

Geef een reactie