Ninneke’s Corner Culinair | gegratineerde oesters

 

gegratineerde-oesters-a-2Ik ben Jeannine, gelukkig getrouwd, en mama van één zoon, en oma van een kleinzoon. Ik ben ook nog (plus)mama van 4 kinderen, en (plus) oma van 4 kleinkinderen en woonachtig in België. Ik hoop jullie lezers aangenaam te verrassen met mijn columns waar ik het ga hebben over interieur en eten, dagelijkse belevenissen, handige tips creatief om te springen met zelf mooie decoratie te maken en afwisselend met al eens een komisch getint verhaal over de capriolen van de olijke bende eekhoorns… Vandaag weer een Ninneke’s Corner Culinair!

Een hemelse start van een feestdiner.

Gegratineerde oesters

gegratineerde-oesters-a-3

Hemels lekker

Met de feestdagen magen het wel wat meer zijn.Gegratineerde oesters met champagne.Nu gaan de meeste die helemaal geen oesters lusten rauw denken;geef mijn portie maar aan Fikkie.Het feit is dat ik dus totaal ook geen rauwe oesters lust.Heb het geprobeerd,niet mijn ding.Krijg het echt niet binnen.Die smaak bleef maar in mijn mond plakken.Dan heb ik ook zoiets van geef dat maar aan de kat.Ik ben van oordeel dat je eerst moet proberen.Dus gaf ik de oesters nog een kans,door ze niet rauw te proeven.Resultaat gegratineerd lust ik ze wel.Graag zelfs,ieder jaar maak ik ze weer enkele keren.Als het seizoen zich aanbied.De smaak is ook niet te vergelijken met rauwe.Dit is een mooie start van het diner op kerst of oudjaar.Als voorgerecht of als amuse.Tip die ik je nog meegeef.Hou de mooiste schelpen bij. Kun je steeds weer opnieuw gebruiken.Goed schoongemaakt,kun je ze bijhouden.Ik leg ze in keukenpapier in een mandje,in de kast.

Wat heb je nodig:

12 oesters(zeg tegen de visboer dat het om te gratineren is)

het oestervocht dat je opvangt afkomstig van de oesters

50 ml champagne

100 ml room

2 a 3 eetlepels vers citroensap

1 sjalot fijn gesnipperd

wat sprietjes bieslook fijn geknipt

zwarte peper en een weinig zout

klontje boter

extra nodig  500 gr grof zeezout

gegratineerde-oesters-a-3

Het water komt me al in de mond hmmm

Bereiding:Maak de oesterschelpen open(boven diep bord).Vang het oestervocht op.Maak voorzichtig de oester los en leg ze telkens even apart  in een schaal.Zeef het oestervocht door fijn zeefje.Kijk de oesters één voor één goed na op stukjes schelp.Maak 12 schelpen goed schoon,schraap de restanten met mesje van de binnenkant.Spoel deze schelpen goed en dep ze droog.Strooi in een bakplaat het grof zeezout,verdeel over de bodem.Zet de schelpen hierop,door het grof zout,blijven ze rechtop staan.Doe in een steelpan een klontje boter.Stoof hierin de fijngesnipperde sjalot op zacht vuur wat glazig.Blus met het gezeefde oestervocht,het citroensap.Kruid met zwarte peper en een weinig zout(als je wenst zout te gebruiken)Voeg de room en de champagne toe.Laat inkoken tot smeuïg sausje. Doe er wat bieslook onder.Leg in elke schelp een oester.Lepel er wat saus over.Zet de oesters op de bakplaat in voorverwarmde oven op 200 °.Hou het in de gaten,het scheelt van oven tot oven.Het kan variëren van 5 minuten tot 10 minuten.Check met vork aan een oester of ze klaar zijn.Zet dan nog even de grill op om wat te gratineren.Zodat het wat kleurt.Serveer de oesters op een bord.Geef er een glas champagne bij.Het feest kan beginnen. Proost.

Lieve groet Jeannine alias Ninneke.

Je kan me ook steeds vinden op facebook op mijn pagina:Ninneke’s corner.

GERELATEERDE ARTIKELEN

Geef een reactie