In de Suite | houten binnenluiken #DIY

20150801_161806Onze blogster Sandra woont met haar man en drie kinderen in een prachtig huis dat ze eigenhandig omtoverde in een paleisje.  In haar werkplaats aan huis ontwerpt én maakt ze haar eigen woonaccessoires. Voor Huisjekijken blogt ze regelmatig over de klussen in haar huis, over leuke zelfmakers, geeft ze tips en recepten en vertelt ze over het werk in haar werkplaats. En wie haar huisje kent snapt waar haar blognaam In de Suite vandaan komt…

Voor de bovenverdieping is ze bezig met houten binnenluiken. Vandaag laat ze zien hoe ze dat doet…De kop is eraf…het begin is gemaakt. Een jaar over gedacht hoe ik het beste binnenluiken voor de ramen van de bovenverdieping kon maken. Waarom dat zo lang moest duren? Ik wil per sé de vouwgordijnen laten hangen voor de gezelligheid, ik heb te maken met verwarmingsbuizen én ik moet er rekening mee houden dat de vleugels van de ramen nog helemaal open kunnen om de ramen te kunnen wassen.

We wonen in een huis uit 1896. Een statig pand met trapjes, trapplateau’s en hele hoge plafonds. Dat maakt dat de ramen van de benedenverdieping al megahoog zijn, laat staan die op de bovenverdieping. Met wassen kom ik daar met een hoge ladder of met een verlengde raamwisser al niet weg. De ramen moeten dus helemaal open kunnen zodat ik balancerend in de vensterbank de bovenlichten ook aan de buitenkant kan wassen. Halsbrekend genoeg dus. Dan moeten er geen binnenluiken in de weg zitten.

foto 2

Aan de slag!

De ramen liggen redelijk diep in de muur. De muren zijn overal zo’n 40 cm dik, vandaar. Ik maak het luik op de muur naast het raam. Op die manier kunnen de ramen nog helemaal open. Klein detail: aan de rechterkant van het raam lopen verwarmingsbuizen, daar zal ik rekening mee moeten houden. Daar moet ik tussen blijven. Ik meet eerst de breedte van het raam en kijk dan in de bouwmarkt welk hout geschikt is en liefst al op maat. De breedte dan, de hoogte maakt niet zoveel uit.

20150801_095902_HDRIk meet de breedte en de hoogte. Ik wil het luik net ietsje boven de vensterbank hangen en aan de bovenkant een stuk hoger maken dan het raam zodat er niet te veel licht doorkomt. Aan de bovenkant sluit het luik mooi aan op de muur.

Ik kies ervoor de luiken van losse planken te maken met scharnieren tussen en niet van één groter paneel per luik. De luiken kunnen dan wel – als ze open zijn – tegen de muur worden weggeslagen, maar aan de zijde van de verwarmingsbuizen niet. Daar zou het luik altijd de kamer in komen. Bij een groot paneel zou dat een groot plaatsverlies betekenen. Bij het gebruik van meerdere scharnierende smallere planken is dat niet het geval. De maximale plaats is dan de breedte van 1 plankbreedte.

20150731_091814Ik heb gekozen voor vurenhouten planken van 19 cm breed. Van drie planken maak ik 1 luik. De luiken zelf hang ik op aan een vurenhouten balkje van 2×2 cm.

20150731_091623

De beide balkjes en de zes planken zaag ik op lengte; 196cm. Ik schuur er aan alle zijden een mooi kantje aan. Daarna schilder ik ze met krijtverf Pure White. Daarna wordt alles weer opgeschuurd en nogmaals geverfd.

20150731_091843Na de tweede laag wrijf ik alle planken in met Paste Wax van Painting the Past, white. Hierdoor worden de planken wat gladder en zijn ze straks als ze hangen makkelijker af te nemen.

20150731_150350

In de balkjes boor ik  gaten voor. Dat is makkelijker voor straks met ophangen. De voorgeboorde gaten bewerk ik nog even met een verzinkboortje zodat de slagpluggen die ik gebruik voor het ophangen straks in het hout in plaats van erbovenop komen te liggen.

20150801_102132

De drie panelen worden nu met scharnieren aan elkaar gezet. Dat is altijd even opletten hoe je ze ertussen zet. De drie panelen moeten straks een plat pakketje vormen!

20150801_161725_HDRVoor de bevestiging aan het balkje ben ik op zoek gegaan naar oude scharnieren. Dat mogen best flinke stevige zijn; er komt nogal een pakketje planken aan te hangen! Ik maak het hele luik vast aan het balkje met drie oude scharnieren. Scharnieren uitzoeken is belangrijk, maar het gebruik van de juiste schroeven is minstens zo belangrijk. Voordat ik de schroeven in de gaatjes van de scharnieren heb geschroefd heb ik eerst de gaatjes dun voorgeboord zodat het hout niet gaat splijten.

Op het paneeltje dat in het midden komt aan beide zijden heb ik een oud porseleinen knopje gezet. Niet te hoog en het hoeft ook niet precies in het midden van de hoogte.

20150731_150341

Nu moet het hele pakket aan de muur worden bevestigd. Ik heb er bewust voor gekozen eerst alles aan elkaar te maken; dat lijkt misschien niet logisch maar als je eerst het balkje vastmaakt aan de muur en daarna je panelen daar aan bevestigd kun je niet zo makkelijk meer aan je scharnieren (om ze vast te schroeven). Heb je deurscharnieren zodat je je panelen alleen maar hoeft ‘in te hangen’ dan moet je aan de bovenkant meer speling laten, die ruimte heb ik hier niet.

Ik heb het midden van het raam afgetekend door een stukje schilderstape op de vensterbank te plakken en daar met een pen het midden op te tekenen. Omdat ik de luiken ietsje boven mijn vensterbank wil laten zweven, leg ik een latje op de vensterbank met de gewenste diktje. Het luik vouw ik nu helemaal open en zet ik tegen de middenlijn op het latje. Met een waterpas zorg ik dat het luik recht staat. Nu boren met een steenboor; door het hout en in de muur. Zorg dat je niet te dik en niet te diep boort! Ik heb slagpluggen gebruikt met een flinke dikte (8) en de luiken (van bijna twee meter hoog) op 5 plaatsen vastgezet aan de muur.

20150801_102227_HDRDe andere kant doe je precies hetzelfde. Als het goed is, kun je je luik gewoon tegen het andere luik aan zetten. Let erop dat je dit luik ook op hetzelfde latje zet anders krijg je hoogteverschil. Het luik zou nu vanzelf waterpas moeten hangen.

Klaar!

20150801_161612

20150801_161646_HDR

Je kunt de luiken nu op verschillende manieren gebruiken: dicht, halfopen, helemaal plat tegen de muur… you choose!

Wil je ze ook gaan maken? Ik wens je veel succes!

Groetjes, Sandra | In de Suite

pizap.com1438441544502120150801_161806

 

 

GERELATEERDE ARTIKELEN

Geef een reactie