Huisjekijken extra | Alles wat je wilt weten over verwijderen waslaag op meubels!

image4Meubels authentiek maken…

Ook de was op je meubels zat? Zo los je dat op.  Dus hier komen de verzamelde werken -letterlijk en figuurlijk- van Huisjekijken Fangroepen op Facebook met de alternatieven die ook binnenshuis kunnen. Maar buiten mág ook! 

image5

Schuurpapier

Nou ja, schuurpapier ontvet niet echt natuurlijk, voor je gaat schuren zou je eerst moeten ontvetten. En vraag het iedereen die geen lid van Huisje Kijken is en zij zullen zeggen dat je dat met ammonia moet doen. Maar dat is zo old school….

Misschien smeren we het nog op de ramen, de ammonia, maar verder kom ik het niet veel tegen op Huisje Kijken. Het stinkt ook hoewel…er zijn liefhebbers natuurlijk,

Verder schuren we liever niet. Het is stoffig ( en we stoffen ook liever niet) en het is gewoon een rotklus. En binnenshuis schuren is ook al geen optie. Bij mooi weer is buiten klussen natuurlijk heerlijk, shorts en topje of nog minder aan en aan de slag…wie weet, ontvet je zelf ook nog. En als het een hanteerbaar meubeltje is draaien we daar onze hand niet voor om maar even een complete kast naar buiten zeulen is toch weer een ander verhaal.  En we wonen wél in Nederland waar het weer even wispelturig is als wij hier. Want wordt het zonnig of wordt het nat, willen we het glanzend of moet het opeens mat.

 Dus.. hier komen de op Huisjekijken Fangroepen op Facebook  verzamelde alternatieven die ook binnenshuis kunnen. Maar buiten mág!

Dasty, de gele, van de Wibra ontvet goed. Het is dan ook een fabuleus schoonmaakmiddel. En het kost net niet niks.  In menig keukenkastje neemt het een prominente plek in naast de vaatwastabletten al zou ik mijn ramen er nou weer niet mee lappen. Geen idee waarom niet eigenlijk. De afzuigkap daarentegen blinkt in een wip weer en bijvoorbeeld een nachtkastje ontvetten voordat er Krijtverf op gaat…gaat prima hiermee. Maar het werkt dus ook super-de-luxe op oude was lagen. Handig is dat het in een sprayfles zit. Dus inspuiten….wachten…en boenen maar. Bij oude waslagen wel herhalen.

image2St. Marc -let wel- geen Wibra prijsje, ontvet nog wat beter. Dit is dan ook een verfreiniger die ook als allesreiniger gebruikt kan worden. En wil je echt zeker weten dat je oude verflaag of hout vetvrij is dan is dit toch wel een aanrader. Ik heb het zelf proefondervindelijk ondervonden…( vind dat toch zo’n mooi woord ) Eerst de gele Dasty gebruikt en daarna nog met St. Marc. Er kwam nóg bagger af. St. Marc ruikt ook errug lekker. St. Marc bestaat ook in poedervorm. Net als soda maar dan in een pak. Dat is uiteraard wat goedkoper in gebruik. St. Marc koop je in de bouwmarkt.

Eerlijkheid gebied mij te vermelden dat ik nog geen resultaten hier heb gezien van iemand die oude waslagen heeft verwijderd met St. Marc. Maar dat móet lukken!  Er is ook een zwarte Dasty. Die is sterker dan de gele! Dus deze is wellicht vergelijkbaar met de werking van St. Marc. Maar of ie net zo lekker ruikt?

Het is het proberen waard want hij is ongetwijfeld wel goedkoper!

Soda! Veel Soda en weinig water… Werkt ook als een tierelier. Tja, je moet wel weer even flink aan het werk. Maar met gewéldige resultaten. image3

 

Remover van Painting the Past. Zit in een emmertje. Met een aller schattigst etiket overigens. Das niet relevant maar wel leuk.  De remover smeer je erop met een kwast. Het druipt niet, het stinkt niet. Je gaat ff leuk wat anders doen ( poosje zonnen ofzo) en dan was je het goedje en de was of olie er met een schuurlapje weer af. Deze remover verwijdert ook beits, verf, lijm … Noem het maar op. Enige minpuntje is eigenlijk dat je hier nou weer niets mee kunt schoonmaken. En je verbrand een stuk minder calorieën dan bij voorgaande keuzes, dat zóu met het oog op strandweer ook een minpunt kunnen zijn.  image4

Wat heb je verder nog nodig als je aan het ontvetten slaat.

Schuursponsjes zijn goed maar schuurlapjes werken net wat beter.  Sla ruim in! Ze ‘lopen’ snel vol met vet namelijk. En ach…ze zijn niet duur.  Ook de wonderspons van de Action schuurt lekker weg en zal ongetwijfeld haast niets kosten.  Huishoudhandschoenen zijn ook geen overbodige luxe. Of neem van die lekkere dunne wegwerphandschoentjes.

En nu we tóch niet aan de schoonmaak gaan maar al het spul voor wat anders gebruiken neem ik deze tip ook nog maar even mee.

Hout kun je ook bleken met chloor.  En probeerden we de houten kandelaars en zelfs bijzettafeltjes in het verleden nog kopje onder te duwen of in te smeren met een kwast… Hout wil nu eenmaal boven blijven. Vergeet dat ge-emmer! Je koopt, uiteraard weer voor een prikkie, een fles schimmelreiniger bij de welbekende A., spuit je te bleken projectje in, föhn erop (of zet het in de zon) niet afspoelen! En klaar ben je.

image5

 

Namens Huisje Kijken en Carol ;)

Werk ze!

 

OVER Huisjekijken
Huisjekijken

De missie van Huisjekijken is elkaar inspireren op het gebied van woon- en lifestyle. Wij geven onze leden, door middel van deze internetsite en diverse social media, de mogelijkheid om ideeën uit te wisselen. Get Inspired For A Happy Feeling!

Bekijk alle artikelen van

GERELATEERDE ARTIKELEN

5 reacties op “Huisjekijken extra | Alles wat je wilt weten over verwijderen waslaag op meubels!

  1. Ja, lijkt me wel verstandig Josine. Dasty is natuurlijk gewoon een schoonmaakmiddel en je moet voor het verven wel alle zeepresten verwijderen. Dat is zelfs zo wanneer de St Marc gebruiken zou. De verfreiniger? Ook die moet je na- wassen. En sorry voor de late reactie … Hoop niet dat je vanavond al aan de slag wilde

  2. Whaaa Suus en Carol…ook al zou je niet gaan verven, ontvetten, bleken enz. is dit stuk toch écht een enooooorme aanrader om even te lezen! Super gedaan! xx

Geef een reactie