Huisjekijken Extra | Fluitenkruid of Berenklauw

imageDe verwarring is compleet en dat is niet zo gek want ze lijken best wel op elkaar. Maar naast elkaar zijn ze toch wel verschillend hoor! De bloeitijd is anders, de hoogte is anders, het blad is anders, de stelen zijn anders én de bloemschermen zijn anders. Ze behoren wel alle drie tot dezelfde familie, dat weer wel. Maar ‘t zal je zus maar wezen…

Het zou allemaal niet zo’n gedoe zijn als we deze familie niet zo graag in huis zouden willen halen. De ene telg gezellig in de bloei van haar leven en de andere, het bloedmooie maar o zo gemene familielid, pas als ze volledig is uitgedroogd. En we geven haar mooi niks te drinken.
Hierbij wat foto’s en weetjes om het wat makkelijker te maken.

image

imageFluitenkruid (Anthriscus sylvestris) is een plant uit de familie van de schermbloemigen. De soort komt in Nederland en Vlaanderen algemeen voor, in het bijzonder op plaatsen die met gras begroeid zijn.
De schermen zijn samengesteld uit witte bloemetjes die tamelijk vroeg bloeien. De stengels zijn hol en gegroefd hebben soms een rood waasje. De plant is behaard en kan 1,5 m hoog worden. De afzonderlijke bloemetjes zijn wit en hebben een doorsnede van 3-4 mm. .Van de stengels, daar komt de naam vandaan, kun je fluitjes maken, Om een fluit te maken moet bij een holle fluitenkruidpijp, met onderaan een dichte knoop, ongeveer halverwege een snee overlangs gemaakt worden. Dit wist ik dus niet. Een kans gemist..(kan dat nu niet meer doen he)
Fluitenkruid bloeit vanaf maart tot in juni. Afhankelijk van ons Hollandse weer natuurlijk.
En verder is het vooral schattig en lief en mooi helemaal ongevaarlijk. Hoewel???image

 

 

 

 

imageDe gewone berenklauw (Heracleum sphondylium) behoort ook tot de schermbloemigen. Ze komt van nature voor in Europa.
Het is een 90-150 cm hoge, ( je hebt ze die twee meter worden maar dat komt bijna nooit voor, vaste plant, die veel langs dijken en wegen voorkomt. De plant is ruw behaard en heeft drievoudig blad. Soms ook gespleten. Toch zien ze er heel anders uit. Dan die van zijn gemene familielid. De stengel is kantig en gegroefd. De berenklauw bloeit van juni tot oktober met witte bloemen in veelstralige schermen.
Deze berenklauw komt vooral voor op stikstofrijke, vochtige grond zowel in de volle zon als in halfschaduw. De plant groeit op grasland, bossages, in bossen en in onkruidvegetaties.

 

Van het sap van de gewone berenklauw kun je wel, als je er gevoelig voor bent, jeuk krijgen. Maar maak er maar geen fluitje van.

Maar het is déze gemenerik waar we zo bang voor moeten zijn!

imageDe reuzenberenklauw (Heracleum mantegazzianum) is een tweejarige plant, maar kan ook meerjarig zijn en behoort ook tot de schermbloemigen. Komt in de Benelux voor maar het is een exoot uit Zuidwest-Azië. En we blijken deze exotische schone dus zelf in de 19e eeuw als tuinplant in Europa geïntroduceerd te hebben. Klaar zijn we ermee…
De plant heeft klauwvormige bladeren. En ja, ze is nauwe familie van de gewone berenklauw maar veel groter. De reuzenberenklauw kan, afhankelijk van waar ze staat, in de lente in een paar maanden tijd uitgroeien tot maar liefst 4 m hoog. En, ook weer afhankelijk van de groeiplaats zullen haar zaailingen na een of meerdere jaren het bloeistadium bereiken. Het eerste jaar blijft de plant laag (ca. 50 cm), het jaar erop is hij meestal volgroeid en bloeit van juni tot ver in de herfst met een variabel aantal schermen vol witte bloemetjes. Na gebloeid te hebben sterft de plant af. De plant houdt van verstoorde, voedselrijke grond.
Ze is vooral te vinden langs wegen en overige plaatsen die niet begraasd of bewerkt worden. En ze komt steeds dichterbij. De reuzenberenklauw wordt sinds een paar jaar steeds vaker in verstedelijkt gebied aangetroffen en door de gemene uitwerking bij contact terecht als een probleem ervaren. Het is echt een vals kreng.
Maar fietfiew…wat isse móói he….

Zeg het met bloemen!
Groetjes,
Carol

Bron; veel van Wikipedia (veel wetenschappelijks heb ik weg gelaten maar Google vooral als je meer wil weten) en een beetje van mezelf…

OVER Carol Kok

Inmiddels kennen we haar allemaal…Carol is een begrip in de Huisjekijken Lifestyle Fangroep op Facebook maar ook op de Huisjekijken website. Toen ze er een tijdje geleden haar ongezouten mening gaf over de hypes en de grillen als muurvulleren, stoelen verven met Annie Sloan en kleien met dé klei van de Action, was iedereen het erover eens; Carol is een geboren blogger. Dat lieten we op de redactie van Huisjekijken niet aan onze neus voorbij gaan en op onze vraag of ze zich bij ons team wilde aansluiten was haar antwoord volmondig JAAAAHHH! Carol blogt over de verslaving met de naam ‘de Huisjekijken Lifestyle Fangroep’!

Bekijk alle artikelen van

GERELATEERDE ARTIKELEN

Geef een reactie