Ninneke’s Corner Culinair | Luikse wafels ( suikerwafels)

Column luikse wafels A (6)Ik ben Jeannine, gelukkig getrouwd, en mama van één zoon, en oma van een kleinzoon. Ik ben ook nog(plus)mama van 4 kinderen, en(plus)oma van 4 klein kinderen en woonachtig in België.  Ik hoop jullie lezers aangenaam te verrassen met mijn columns waar ik het ga hebben over interieur en eten, dagelijkse belevenissen, handige tips creatief om te springen met zelf mooie decoratie te maken en afwisselend met al eens een komisch getint verhaal over de capriolen van de olijke bende eekhoorns.

Je kan ze koud eten maar nog warm zijn ze het lekkerst.

 

Luikse wafels ( suikerwafels)

Column luikse wafels A (6)

Heerlijk die suikerwafels

Als het buiten guur, nat en koud is dan houden we een wafelenbak. Comfortfood om een plenzende tegenbui geen kans te geven in een baal dipje te vallen :-) . Warm het wafelijzer maar al op.  Leuk ook voor op kinder(verjaardag)feestjes. We gaan Luikse wafels bereiden. Ook wel suikerwafels genoemd. Op elke wekelijkse openbare markt, braderie, kermis staat wel een kraam waar je ze kopen kan. Maar je kan ze ook makkelijk zat zelf maken.  Lauwwarm zijn ze het lekkerste, maar je kan ze ook afgekoeld eten. Dan worden ze iets meer harder, van smaak blijven ze lekker. Doordat we parelsuiker gebruiken , karamelliseert het lekker de wafels. Helaas ook iets meer schoonmaak aan het wafelijzer als met gewone bewaarwafels of zo.  Het gaat het beste als je het wafelijzer laat afkoelen en dan de uitgeharde suiker met houten spatel tussen de groeven van de bakplaat eruit steekt. Dan kun je nog goed schoonmaken met heet water , zeep en tandenborstel die je er speciaal voor houd. Goed zorgvuldig naspoelen. Heb je bakplaten die verwijderd kunnen worden is het een makkie.  Kun je ze meteen in de spoelbak na gebruik in heet sop wassen.

column luikse wafels B

Heerlijk

Wat heb je nodig:

375 gr patisseriebloem

135 gr melk

35 gr verse gist

2 volledige eieren

1 eidooier

een snufje zout

1 zakje vanillesuiker

200 gr boter( op kamer temperatuur)

200 gr parelsuiker

Jammie

Bereiding: doe de bloem met de eidooiers, volledige eieren en vanillesuiker en een snuifje zout in een grote mengkom. Mix met de elektrische klopper met kneedhaken. Doe de melk in een steelpan en laat op zacht vuur de melk lauw worden . De melk mag niet heet zijn of de gist gaat niet meer zijn werk doen, om het deeg te laten rijzen. Als de melk lauw is trek je die van het vuur en los je met klutser de verse gist erin op. Voeg het melk-gistmengsel bij het deeg en kneed weer goed. Laat het afgedekt een half uur rijzen.  Voeg dan de zachte boter toe en kneed de boter er goed onder, alsook de parelsuiker. Het deeg zal waarschijnlijk weer inzakken, maar dat gaat weer terug rijzen. Laat het deeg weer een 30 minuten rijzen. Warm het wafelijzer goed op.  Leg met behulp van twee soeplepels steeds wat deeg tussen het wafelijzer. Bak de wafels goudbruin. Haal ze voorzichtig eruit, opgepast aan suiker kun je, je behoorlijk verbranden.  Rest me enkel jullie nog smakelijk te wensen.

Lieve groeten Jeannine alias Ninneke.

Je kan me ook vinden op mijn eigen pagina op Facebook:Ninneke’s corner.

GERELATEERDE ARTIKELEN

Geef een reactie